Παραχώρηση γης στο Βιετνάμ για την παραγωγή ρυζιού

7 Ιανουαρίου 2025

 

Σε μια έκταση 308 εκταρίων, υλοποιείται μια πρωτόγνωρη πιλοτική εμπειρία για την κουβανική γεωργία.

 

Για πρώτη φορά πραγματοποιείται διαδικασία παραχώρησης γης σε ξένη εταιρία για να αναλάβει την εκμετάλλευσή της και συγκεκριμένα μια εταιρία από το Βιετνάμ που θα είναι υπεύθυνη για ένα μεγάλο μέρος αυτών των εκτάσεων, οι οποίες, προς το παρόν, θα παραχωρηθούν για τρία χρόνια.

 

Η έκταση αυτή βρίσκεται στις επίπεδες αναβαθμίδες του Κουμπανακάν, της «πρότυπης φάρμας» της Αγροβιομηχανικής Εταιρίας Δημητριακών Λος Παλάσιος,  νότια του Πινάρ δελ Ρίο. Η φάρμα θεωρείται τέτοια επειδή ο σπόρος παράγεται εκεί και επειδή έχει τα καλύτερα συστήματα άρδευσης και το μεγαλύτερο αριθμό εκτάσεων που έχουν δημιουργηθεί με μηχανικά συστήματα. Ωστόσο, η έλλειψη συντήρησης είχε κάνει πολλά χωράφια και κανάλια να είναι γεμάτα από αγριόχορτα. Έτσι, τους τελευταίους μήνες χρειάστηκε σκληρή δουλειά για να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν.

 

Άμεσος στόχος είναι να ολοκληρωθεί η φύτευση ρυζιού στα πρώτα χίλια εκτάρια  τους πρώτους μήνες του 2025. Ωστόσο, η βιετναμέζικη εταιρία έχει εκφράσει την πρόθεση να επεκτείνει την καλλιέργεια στα 5.000 εκτάρια.

 

ΠΡΩΤΟΓΝΩΡΗ ΕΜΠΕΙΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΟΥΒΑ

 

Αν και η συνεργασία στον τομέα του ρυζιού μεταξύ του Βιετνάμ και της Κούβας δεν κάτι καινούργιο, η νέα πρωτοβουλία, η οποία τίθεται σε εφαρμογή ξεπερνά όλα όσα έχουν γίνει μέχρι τώρα καθώς συνοδεύεται από μια σειρά πολιτικών που σκοπεύουν να αυξήσουν τις ξένες επενδύσεις:

 

·         Η βιετναμέζικη εταιρία πρόκειται να προσλάβει απευθείας το κουβανικό εργατικό δυναμικό που χρειάζεται.

 

·         Εκτός από του να φέρει τους δικούς της ειδικούς, η ινδοκινέζικη επιχείρηση θα παρέχει τα λιπάσματα, τα ζιζανιοκτόνα, τα φυτοφάρμακα και άλλους πόρους που είναι απαραίτητοι για την παραγωγή.

 

·         Παράλληλα, η Αγροβιομηχανική Εταιρία Δημητριακών θα παρέχει τα αναγκαία μηχανήματα.

 

Ως καινοτομία, ξεχωρίζει η χρήση των υβριδικών ποικιλιών που παράγονται στο Βιετνάμ, με υψηλή απόδοση, με την οποία η ζήτηση για σπόρους μειώνεται από 150 κιλά ανά εκτάριο σε μόλις 30.

 

Για τον πρώτο χρόνο υπολογίζεται ότι θα υπάρξει μια παραγωγή 7 τόνων ανά εκτάριο που αναμένεται να αυξηθούν στους 8 το δεύτερο χρόνο. Αυτό υπερβαίνει πολλές φορές την απόδοση που υπολόγιζε η Αγροβιομηχανική Εταιρία Δημητριακών Λος Παλάσιος στα εδάφη της, που θα ήταν 1,7 τόνοι/εκτάριο. Αυτό βέβαια οφείλεται στο ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα προμήθειας λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων κλπ., λόγω της πολύπλοκης οικονομικής κατάστασης που βρίσκεται η χώρα. Έτσι, βασικά λιπάσματα δεν χρησιμοποιούνται εδώ και τέσσερα χρόνια και, επομένως, τα εδάφη που έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε οργανική ουσία, έχουν μείνει απροστάτευτα.

 

Η υλοποίηση αυτού του προγράμματος είναι σημαντική επειδή το ρύζι που θα παραχθεί θα καλύψει ανάγκες της χώρας. Έχει γίνει ήδη ο καθαρισμός των περιοχών και η αποκατάσταση των δρόμων, των συστημάτων άρδευσης και αποχέτευσης καθώς και του αεροδρομίου που βρίσκεται μέσα στο αγρόκτημα. Επιπλέον, γίνεται δουλειά για την αναζωογόνηση του κλάδου, που είναι ανενεργός μετά το πέρασμα του τυφώνα Ίαν το 2022.