Πολυμελής αντιπροσωπεία του ΔΣ του Συνδέσμου μας, με επικεφαλής τον ΓΓ Δήμο Κουμπούρη, παρευρέθηκε στα εγκαίνια της Έκθεσης «Η Κούβα και οι Διεθνείς Ιατρικές Μπριγάδες “Χένρι Ρηβ”: παράδειγμα διεθνιστικής αλληλεγγύης», μετά από πρόσκληση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ που συνδιοργάνωσε την έκθεση με την Πρεσβεία της Κούβας στο Βέλγιο. Η έκθεση παρουσιάστηκε στον εκθεσιακό χώρο W:Hall στις Βρυξέλλες από τις 13 ως τις 16 Ιανουαρίου, ενώ τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στις 13 Ιανουαρίου. Η έκθεση, λιτή και περιεκτική, είχε ως αντικείμενο τα έργα και τις ημέρες των γνωστών πλέον στον κόσμο ολόκληρο Ιατρικών Μπριγάδων της Κούβας, που «δεν προσφέρει ό,τι της περισσεύει, αλλά μοιράζεται ό,τι έχει».
Η έκθεση προγραμματιζόταν αρχικά να διεξαχθεί σε έναν από τους εκθεσιακούς χώρους που διαθέτει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Όμως, το Κολέγιο των Κοσμητόρων του Κοινοβουλίου, υπεύθυνο για τη διάθεση των χώρων, ανακοίνωσε ανερυθρίαστα στην ΕΟ του ΚΚΕ τη «μη έγκριση» της διεξαγωγής της έκθεσης στο Κοινοβούλιο, την Παρασκευή 11 Ιανουαρίου το μεσημέρι, τελευταία εργάσιμη ημέρα πριν τα εγκαίνια, προφασιζόμενο ότι το περιεχόμενο της έκθεσης είναι «προσβλητικό, εμπρηστικό, αντίκειται στις ιδρυτικές αξίες της Ένωσης ή μπορεί να προκαλέσει αντιδράσεις». Για την ιστορία υπενθυμίζουμε τις ιδρυτικές αρχές της ΕΕ, όπως αναφέρονται στις Συνθήκες: «ανθρώπινη αξιοπρέπεια, ελευθερία, δημοκρατία, ισότητα, Κράτος Δικαίου, ανθρώπινα δικαιώματα». Δεν θα το σχολιάσουμε περαιτέρω. Αφήνουμε κάθε σκεπτόμενο άνθρωπο να κρίνει και να βγάλει τα συμπεράσματά του.
Την τελετή εγκαινίων άνοιξε ο Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, λέγοντας ότι η έκθεση «στόχο έχει να αναδείξει την τιτάνια δουλειά που έχουν φέρει σε πέρας ήδη, στα 20 χρόνια ύπαρξης και δράσης τους, οι Διεθνείς Ιατρικές Μπριγάδες “Χένρι Ρηβ”».
Στη συνέχεια, τόνισε ότι «στο δικαίωμα στην υγεία, όπως και σε όλα τα σύγχρονα κοινωνικά δικαιώματα, υπάρχουν δύο δρόμοι. Υπάρχει ο δρόμος που ακολουθεί ο καπιταλιστικός τρόπος παραγωγής, με τα αποτελέσματα που ζήσαμε και συνεχίζουμε να ζούμε. […] Και υπάρχει και ο δρόμος που ακολουθεί η Κούβα, που έχει σαν βασική αρχή ότι η υπεράσπιση και η ικανοποίηση της ανάγκης του λαού στην υγεία είναι κατοχυρωμένη, με καθολική δωρεάν πρόσβαση στην υγεία, με καθολική κάλυψη υγείας για όλους, χωρίς καμία διάκριση».
Ολοκληρώνοντας, επεσήμανε ότι «σε όσους προσπάθησαν να εμποδίσουν τη διεξαγωγή αυτής της έκθεσης, σε εκείνους που μηχανεύονται τα αντικουβανικά ψηφίσματα του Ευρωκοινοβουλίου, σε όσους καλούν για νέες κυρώσεις απέναντι στην Κούβα και το λαό της, για διατήρηση του αποκλεισμού και της Κούβας στην απαράδεκτη λίστα “χωρών που χρηματοδοτούν την τρομοκρατία” έχουμε να πούμε μόνο δέκα λέξεις: Cuba no está sola. Cuba vencerá. ¡Abajo el bloqueo criminal!»
Έπειτα, ο νεοαφιχθείς στις Βρυξέλλες Πρέσβης της Κούβας στο Βέλγιο, Χουάν Αντόνιο Φερνάντες Παλάσιος, στη σύντομη παρέμβασή του υπογράμμισε ότι «η έκθεση ενημερωτικού και φωτογραφικού υλικού που έχουμε μπροστά μας επιχειρεί να συνοψίσει το πνεύμα ανθρωπισμού και αλληλεγγύης που διέπει την ιατρική συνεργασία της Κούβας για περισσότερα από 60 χρόνια. Ο κύριος στόχος αυτής της συνεργασίας είναι να ανακουφίσει τον πόνο και να σώσει ζωές σε όλο τον κόσμο, φέρνοντας ελπίδα στους φτωχότερους ανθρώπους σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές».
Και υπενθύμισε ότι «πρόκειται για την κληρονομιά του Κομαντάντε Φιδέλ Κάστρο, όταν υποσχέθηκε ότι μια μέρα η Κούβα θα είναι σε θέση να στέλνει τους απαραίτητους ιατρούς σε κάθε γωνιά του κόσμου. «Γιατροί, όχι βόμβες», υποστήριξε σε εκείνη την αξέχαστη ομιλία του μπροστά στη Νομική Σχολή του Μπουένος Άιρες της Αργεντινής».
Τέλος, το λόγο έλαβε ο Δρ. Χούλιο Γκέρρα Ισκέρδο, επικεφαλής της αποστολής των Μπριγάδων “Χένρι Ρηβ” στο Τορίνο στη διάρκεια της πανδημίας. Και μίλησε στις καρδιές όλων μας, με τον τρόπο εκείνο που έχουν οι Κουβανοί να μιλούν για τα γιγάντια επιτεύγματά τους, δίχως πόρους και μέσα, με μιαν απλότητα και μια ταπεινοφροσύνη που θα έπρεπε να χρησιμεύουν ως παράδειγμα στους απανταχού εκλεγμένους και μη, σε όλους όσους κατέχουν κάποιο δημόσιο αξίωμα.
Ο Χούλιο, στην αρχή της ομιλίας του, μίλησε για τη «συγκρότηση το 2005 των Διεθνών Μπριγάδων Ιατρών Ειδικευμένων στην Αντιμετώπιση Καταστροφών και Σοβαρών Επιδημιών “Χένρι Ρηβ”, που προήλθε από πρόταση του Προέδρου μας, Κομαντάντε Φιδέλ Κάστρο, προς την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών, μετά το πέρασμα του τυφώνα Κατρίνα. Η προσφορά αυτή, που απορρίφθηκε από την εν λόγω κυβέρνηση, χρησίμευσε ωστόσο για να βοηθήσει άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν επιδημίες, φυσικές ή κοινωνικές καταστροφές».
Στη συνέχεια, ανέφερε τα εξής: «Θα ήθελα να ποσοτικοποιήσω με παραδείγματα ποιος είναι ο αντίκτυπος του αποκλεισμού για το εθνικό μας σύστημα υγείας:
· 25 ημέρες αποκλεισμού ισοδυναμούν με τη χρηματοδότηση που απαιτείται για την κάλυψη των αναγκών του Βασικού Καταλόγου Φαρμάκων της χώρας για ένα έτος (περίπου 339 εκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ).
· 9 ημέρες αποκλεισμού ισοδυναμούν με τη χρηματοδότηση που απαιτείται για την εισαγωγή των ιατρικών ειδών και αντιδραστηρίων που είναι απαραίτητα για το εθνικό σύστημα υγείας για ένα έτος (περίπου 129 εκατομμύρια δολάρια).
· 21 ώρες αποκλεισμού ισοδυναμούν με το κόστος απόκτησης της ινσουλίνης που είναι απαραίτητη για την κάλυψη των αναγκών της χώρας για ένα έτος (περίπου 12 εκατομμύρια δολάρια).
»Παρά τα παραπάνω, το εθνικό σύστημα υγείας της Κούβας διαθέτει 11.222 οικογενειακά ιατρεία, 451 πολυκλινικές, 149 νοσοκομεία, 12 ινστιτούτα επιστημονικής έρευνας, 13 πανεπιστήμια ιατρικών επιστημών και μια λατινοαμερικανική πανεπιστημιακή Ιατρική Σχολή.
»Η Κούβα διαθέτει 7,8 ιατρούς/1.000 κατοίκους, έναν από τους υψηλότερους δείκτες στον κόσμο, γεγονός που εξηγεί γιατί μπορούμε να καλύψουμε τις υγειονομικές ανάγκες όλων των Κουβανών και, ταυτόχρονα, να βοηθήσουμε άλλες χώρες.
»Περισσότεροι από 605.698 Κουβανοί εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους σε 165 χώρες σε πέντε ηπείρους.»
Κατόπιν, περιγράφοντας την εμπειρία της Μπριγάδας στην Ιταλία, ανέφερε χαρακτηριστικά: «Τον Απρίλιο του 2020, το Τορίνο φαινόταν ακατοίκητο — είχε σημειωθεί πολύ γρήγορη αύξηση του αριθμού των ασθενών και των θανάτων, συμπεριλαμβανομένων των επαγγελματιών του ιατρικού και νοσηλευτικού κλάδου. Αυτός ο ιός δεν σεβόταν το φύλο, τη φυλή, την ηλικία, τις κοινωνικές τάξεις ή την ανάπτυξη, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγήσει την παρουσία μας και τη βοήθεια αλληλεγγύης προς τη χώρα με την έβδομη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο. Απέναντι σε αυτόν τον μικροσκοπικό κορονοϊό, ήμασταν όλοι ίσοι.
»Η ομάδα μας στάθηκε στο ύψος των περίπλοκων στιγμών που αντιμετωπίσαμε και η επαγγελματική σχέση με τους Ιταλούς ιατρούς και νοσηλευτές ήταν άριστη. Στο τέλος, οι ερωτήσεις σχετικά με την παρουσία μας εκεί απαντήθηκαν από τους ασθενείς και τα αποτελέσματα του έργου. Η διάσταση των λέξεων «Αλληλεγγύη και Ανθρωπισμός» έγινε κατανοητή. Η έννοια της ανιδιοτελούς βοήθειας έγινε κατανοητή. Η Ιταλία δεν χρειάστηκε να πληρώσει ούτε δεκάρα στη χώρα μας για αυτό που κάναμε. Και είμαι βέβαιος ότι ο θαυμασμός και η φιλία μεταξύ των λαών μας εντάθηκαν, καθώς και ο βαθύτατος σεβασμός για τους Κουβανούς ιατρούς και νοσηλευτές.»
Και ολοκλήρωσε λέγοντας: «Κυρίες και κύριοι,
Σας μίλησε ένας Κουβανός ιατρός που έχει ολοκληρώσει πέντε διεθνείς αποστολές σε τρεις ηπείρους, από την κοινότητα Ελ Κετσάλ της Γουατεμάλας και τη ζούγκλα του Αμαζονίου της Βενεζουέλας μέχρι τις κοινότητες της Ανατολικής Αφρικής και τις χιλιόχρονες πόλεις της Ευρώπης. Σας μίλησε εκ μέρους των ιατρών και νοσηλευτών μιας χώρας που διατηρεί την ακλόνητη πεποίθηση ότι ένας καλύτερος κόσμος είναι εφικτός. Πιστέψτε με, το λέω αυτό με την αίσθηση ότι έχω εκπληρώσει το καθήκον μου για τη χώρα μου και για τον κόσμο. Κλείνω με μια φράση του Κομαντάντε μας Φιδέλ που δεν ξεχνάμε ποτέ: “Το να είμαστε διεθνιστές σημαίνει να ξεπληρώνουμε το χρέος μας στην ανθρωπότητα”».
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν, εκτός από την οκταμελή αντιπροσωπεία του Συνδέσμου μας, ο Κώστας Παπαδάκης, ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, και από κουβανικής πλευράς ο Χόρχε Αλεχάντρο Κάνο Πέρες, Ακόλουθος Α’, ο Μπράιαν Γουάλ Ναβαρρέτε, Γραμματέας Α’, και πολλά άλλα μέλη της Πρεσβείας, κάποια με τις οικογένειές τους. Ευχαριστούμε θερμά την ΕΟ του ΚΚΕ για την τιμητική πρόσκληση και την παροιμιώδη φιλοξενία, καθώς και την κουβανική διπλωματική αποστολή για τη ζεστασιά με την οποία μας αγκάλιασε.