Παρά τις εξωτερικές και εσωτερικές εντάσεις που θα συνεχίσουν να επιβαρύνουν την εθνική οικονομία, η Κούβα σχεδιάζει για το 2025 δράσεις με στόχο τη σταδιακή μείωση των στρεβλώσεων της μακροοικονομίας και την ενθάρρυνση της ανάκαμψης των κύριων παραγωγικών διαδικασιών.
Παρουσιάζοντας τη συμπεριφορά αυτού του δείκτη φέτος και τους στόχους για τον επόμενο χρόνο, ο υπουργός Οικονομίας και Σχεδιασμού, Χοακίν Αλόνσο Βάσκες, είπε ότι η πολυδιάστατη κρίση σε παγκόσμιο επίπεδο και οι σοβαρές πολυπλοκότητες στο εθνικό περιβάλλον, όπως η ανεπαρκής αύξηση του διαθέσιμου ξένου νομίσματος, οι εξωτερικοί οικονομικοί περιορισμοί και οι επιπτώσεις στο Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρισμού, μεταξύ άλλων, οδήγησαν σε σημαντική μείωση της παραγωγής και των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών.
Ο υπουργός διευκρίνισε πως στην περίπτωση των εμπορευμάτων επιτεύχθηκε μόνο το 92,5% του προβλεπόμενου, με τις κύριες μειώσεις να αφορούν μεταξύ άλλων το νικέλιο, το ρούμι, τη ζάχαρη και τον αστακό. Εν τω μεταξύ, οι υπηρεσίες, αν και έφτασαν το 101,6 % (με υψηλότερη επίδοση στις ιατρικές υπηρεσίες), δεν πέτυχαν ούτε αυτές τα αναμενόμενα αποτελέσματα, λαμβάνοντας υπόψη ότι ο τουρισμός (76 %) και οι επικοινωνίες (84 %) δεν εκπλήρωσαν τα σχέδιά τους.
Με αυτόν τον τρόπο, διευκρίνισε, τα έσοδα σε συνάλλαγμα εξελίχθηκαν άσχημα σε σχέση με το πλάνο, μειώνοντας «τη διαθεσιμότητα συναλλάγματος κατά 900 εκατομμύρια».
Ο Αλόνσο Βάσκες επισήμανε επίσης ότι ούτε η αγροτική παραγωγή δεν εκπλήρωσε τους προγραμματισμένους στόχους. Τα μεγαλύτερα ελλείμματα καταγράφηκαν στα τρόφιμα, κρέατα και λαχανικά, ενώ ούτε η συγκομιδή πέτυχε τους στόχους που είχαν τεθεί.
Σε σχέση με το ενεργειακό ισοζύγιο, ανέφερε ότι υπήρξε μείωση της ηλεκτροπαραγωγής, τόσο λόγω της μειωμένης παραγωγικής ικανότητας όσο και της ανεπαρκούς διαθεσιμότητας καυσίμων, γεγονός που είχε αρνητικό αντίκτυπο στις επιδόσεις της οικονομίας. Η παραγωγή χάλυβα ήταν μηδενική, ενώ το τσιμέντο μόλις έφτασε στο 43,2%, και το ξύλο στο 17,6%.
«Η ανεπαρκής διαθεσιμότητα συναλλάγματος, δεν επέτρεψε την προμήθεια των αναγκαίων καυσίμων και πρώτων υλών και επέδρασε αρνητικά στην εκτέλεση της επενδυτικής διαδικασίας και την εποικοδομητική συντήρηση», τόνισε.
ΠΟΙΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΘΑ ΑΚΟΛΟΥΘΗΘΟΥΝ ΤΟ 2025;
Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι απαιτήσεις των φορέων υπερβαίνουν τις υλικές δυνατότητες της οικονομίας, για το επόμενο έτος προβλέπονται τροποποιήσεις (του σχεδιασμού) με στόχο τη μείωση του ελλείμματος συναλλάγματος και την επίτευξη ενός διαχειρίσιμου επιπέδου.
Το οικονομικό πρόγραμμα υπό αυτή την έννοια πρέπει να είναι συνεκτικό, υπό την επιταγή της διαχείρισης της κρίσης, της άμβλυνσης των επιπτώσεων του οικονομικού πολέμου και της ανάπτυξης, ακόμη και υπό αυτές τις συνθήκες, είπε ο υπουργός.
Για το σκοπό αυτό, καθορίζονται αρκετές προτεραιότητες, μεταξύ των οποίων η παραγωγή νέων εξαγώγιμων ειδών και η προσθήκη αξίας στα σημερινά, καθώς και η προώθηση εξαγωγών προϊόντων υψηλής τεχνολογίας και η ανάκαμψη των τουριστικών υπηρεσιών και η ενδυνάμωση άλλων, μαζί με τη ροή των άμεσων ξένων επενδύσεων.
Διευκρίνισε ότι είναι απαραίτητο να επιχειρηθεί μεγαλύτερη προσέλκυση εμβασμάτων και άλλων πηγών χρηματοδότησης, να προχωρήσει ο μετασχηματισμός της δομής των εισαγωγών προς όφελος των πρώτων υλών και των εισροών που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν παραγωγικά στη χώρα και να μειωθούν οι εισαγωγές έτοιμων προϊόντων άμεσης κατανάλωσης.
Είναι επίσης απαραίτητο να ξαναρχίσουν τα προγράμματα αυτοχρηματοδότησης (των επιχειρήσεων) σε ξένο νόμισμα που θα τους επιτρέψουν να έχουν ένα ελάχιστο απαραίτητο ποσό πόρων για τη δραστηριότητά τους, δήλωσε ο επικεφαλής του οικονομικού κλάδου.
Σε ό,τι αφορά τα τρόφιμα, επισήμανε, είναι αντιληπτή η τάση των προηγούμενων ετών για αύξηση των τιμών, η οποία οδηγεί σε αύξηση των εισαγωγών αυτών των προϊόντων καθώς ακόμη και οι προγραμματισμένες αυξήσεις παραγωγής των κύριων αγροτικών προϊόντων της χώρας, δεν θα είναι αρκετές για να ικανοποιήσουν τη ζήτηση. Αυτό δεν σημαίνει, τόνισε, ότι υπάρχουν δήμοι που μπορούν να αυτοσυντηρηθούν με την παραγωγή συγκεκριμένων προϊόντων, «γιατί είναι μια εξελικτική διαδικασία, με την έννοια ότι συνεχώς δημιουργούνται νέοι πόροι και νέες δυνατότητες».
Σχετικά με τη βιομηχανία ζάχαρης, επισήμανε ότι, αν και τα επίπεδα παραγωγής σχεδιάζεται να είναι υψηλότερα από αυτά της προηγούμενης σοδειάς, δεν μπορούν ακόμα να καλύψουν όλη τη ζήτηση, συμπεριλαμβανομένου του τυπικού οικογενειακού καλαθιού.
Πρόσθεσε ότι η παραγωγή ακατέργαστης ζάχαρης προβλέπεται να είναι 299.800 τόνοι, η ραφιναρισμένη ζάχαρη 22.000 τόνοι -διπλάσια από την περσινή παραγωγή- και 30.000 τόνοι για εξαγωγή, γεγονός που θα επιτρέψει την εκπλήρωση των δεσμεύσεων που είναι ληξηπρόθεσμες.
Η ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΣΗ
ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ
Λόγω των άμεσων επιπτώσεών του στην εθνική οικονομία και στην ποιότητα ζωής των ανθρώπων, η βιωσιμότητα του Εθνικού Συστήματος Ηλεκτρισμού εξακολουθεί να αποτελεί προτεραιότητα για την ανάπτυξη της χώρας, σύμφωνα με το Κυβερνητικό Πρόγραμμα που έχει εγκριθεί για την ανάκαμψή του, το οποίο θα πρέπει να συμβάλει στη βελτίωση της κατάστασης το 2025.
Υπό αυτή την έννοια, εκτιμάται ότι θα παραχθούν 18.606 γιγαβατώρες (GWH), 158,73 GWH περισσότερες από φέτος και από αυτές, οι 1.734,6 πρέπει να παραχθούν από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ώστε η παραγωγή αυτή να φτάσει το 9,3% της συνολικής παραγόμενης ενέργειας.
Μια άλλη προτεραιότητα, είπε ο Αλόνσο Βάσκες, είναι η αύξηση της παραγωγικής ικανότητας για τον εφοδιασμό της εγχώριας αγοράς, καθώς το ύψος της λιανικής κυκλοφορίας προβλέπεται στα 273 δισεκατομμύρια πέσος.
Ομοίως, για το 2025 προγραμματίζεται αύξηση του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος της τάξης του 1% περίπου και σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομίας και Σχεδιασμού, το ποσοστό αυτό βασίζεται κυρίως στις προβλέψεις για ανάκαμψη των εσόδων από τα κύρια εξαγώγιμα είδη, την ανάκαμψη των παραγωγικών και βιομηχανικών δραστηριοτήτων καθώς και των κοινωνικών υπηρεσιών προς τον πληθυσμό.
Όσον αφορά τον πληθωρισμό, ο Αλόνσο Βάσκες δήλωσε ότι θα συνεχιστεί η επιβράδυνσή του και θα κυμανθεί, κατά εκτίμηση, μεταξύ 25% και 30%.
Σε ό,τι αφορά τις μεταφορές, είπε, προβλέπεται σταδιακή ανάκαμψη, «αφού το φορτίο που θα μεταφερθεί υπολογίζεται σε 36.707.601 τόνους και οι προς μεταφορά επιβάτες σε 1.063.506».
Προβλέπεται επίσης μεγαλύτερη χρήση των βιομηχανικών δυνατοτήτων, λαμβανομένης υπόψη της βέλτιστης αξιοποίησης της εγκατεστημένης τεχνολογικής διαθεσιμότητας, με βάση την οικονομική στήριξη για απόκτηση πρώτων υλών και ανταλλακτικών.
Προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα σε αυτή την πτυχή, πρέπει να επιτευχθεί αποτελεσματική ενοποίηση και συνέργεια μεταξύ του κρατικού τομέα και των μη κρατικών οικονομικών παραγόντων, που θα επιτρέψει μεγαλύτερη συνεργασία και διασυνδέσεις στην παραγωγή, με πιο προσιτές τιμές για τον πληθυσμό, είπε ο υπουργός.
Αναφορικά με το επενδυτικό σχέδιο, ανέφερε ότι προβλέπεται συνολικός προϋπολογισμός 148.370 εκατ. πέσος, οι πόροι του οποίου θα κατευθυνθούν κύρια στην παραγωγή τροφίμων, το υδραυλικό πρόγραμμα, την παραγωγή βιοφαρμάκων, τις τηλεπικοινωνίες.
Ο Αλόνσο Βάσκες πρόσθεσε ότι, στο πλαίσιο της διαδικασίας αποκέντρωσης των εξουσιών στους δήμους, προτάθηκε να υποβληθεί προς έγκριση τον Ιούνιο του επόμενου έτους το Νομοσχέδιο για την Αποκέντρωση Εξουσιών και Πόρων, προκειμένου να διεξαχθεί μεγαλύτερη διαδικασία διαβούλευσης.
19 Δεκεμβρίου 2024
Συγγραφέας: Mailenys Oliva Ferrales | informacion@granmai.cu
Συγγραφέας: Carmen Maturell Senon | internet@granma.cu