Η ΕΛΛΕΙΨΗ ΚΑΥΣΙΜΩΝ ΕΙΝΑΙ Η ΚΥΡΙΑ ΑΙΤΙΑ ΒΛΑΒΩΝ ΣΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΗΛΕΚΤΡΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΤΗΣ ΚΟΥΒΑΣ

Η αιτία της έλλειψης καυσίμων είναι η βάναυση οικονομική,

εμπορική και χρηματοπιστωτική πολιορκία που έχει επιβάλει

ο αποκλεισμός των ΗΠΑ

και υφιστάμεθα καθημερινά και στον ενεργειακό τομέα

Οι διακοπές που υπέστη το Εθνικό Ηλεκτρικό Σύστημα (SEN), μετά την ολική κατάρρευση την περασμένη Παρασκευή, οφείλονται στην αποδυνάμωση αυτού του συστήματος, εξήγησε ο Βισέντε δε λα Ο Λέβυ, υπουργός Ενέργειας και Ορυχείων, κατά την εμφάνισή του σε εθνικά και ξένα μέσα ενημέρωσης.

 

Εξήγησε ότι, τις προηγούμενες ημέρες, είχαν ήδη σημειωθεί μπλακ άουτ πολλών ωρών, με αντίκτυπο άνω των χιλίων μεγαβάτ (MW), και η κύρια αιτία τους ήταν η έλλειψη καυσίμων για την παραγωγή.

 

Γι’ αυτόν το λόγο, περίπου 900 μεγαβάτ (MW) δεν μπορούν να παραχθούν από τις κινητές μονάδες παραγωγής και διανομής, και γι’ αυτό η ηλεκτρική ενέργεια παρέχεται κυρίως από θερμοηλεκτρικούς σταθμούς και τις μονάδες της Energás [μικτή εταιρεία παραγωγής].

 

Σχετικά με την πρώτη ολική κατάρρευση του συστήματος, ο δε λα Ο Λέβυ εξήγησε ότι προκλήθηκε από βλάβη στον κεντρικό θερμοηλεκτρικό σταθμό Αντόνιο Γκιτέρας, αλλά το ίδιο θα μπορούσε να είχε συμβεί με τη διακοπή λειτουργίας οποιασδήποτε μονάδας.

 

Πώς λοιπόν θα επαναφέρουμε το σύστημα σε λειτουργία; Απαντώντας σε αυτό το ερώτημα, ο υπουργός Ενέργειας και Ορυχείων σχολίασε ότι μετά την κατάρρευση του συστήματος, πρέπει πρώτα να παραχθεί ηλεκτρική ενέργεια, εφόσον μια θερμοηλεκτρική μονάδα δεν ξεκινά να λειτουργεί από μόνη της.

 

Γι’ αυτό υπάρχει ένα πρωτόκολλο έκτακτης ανάγκης, με τις μονάδες της Energás. «Πρόκειται για ένα εξαιρετικά περίπλοκο εγχείρημα, γιατί υπάρχουν πολλές μεταβλητές που το επηρεάζουν». Επιπλέον, πρέπει να υπάρχει ισορροπία μεταξύ κατανάλωσης και παραγωγής, όπως είπε.

 

Πριν από την τελευταία κατάρρευση, που συνέβη γύρω στις 17:00 [τοπική ώρα] χθες [Κυριακή[, ένα σημαντικό τμήμα του συστήματος είχε λειτουργήσει, αφού είχαν συνδεθεί οι θερμοηλεκτρικές μονάδες στο Γκιτέρας και τη Σάντα Κρους με τις πλωτές γεννήτριες στο Μελόνες και τη Ρέγλα, και είχε αρχίσει η λειτουργία της πλωτής γεννήτριας και των μονάδων του Μαριέλ.

 

Στο μικροσύστημα του Κεντρικού και Ανατολικού τμήματος της χώρας, η Νουεβίτας ήταν επίσης συνδεδεμένη και ξεκινούσε το θερμοηλεκτρικό εργοστάσιο Λίδιο Ραμόν Πέρες, στο Ολγίν, το οποίο τροφοδοτήθηκε από τις πλωτές γεννήτριες της Μόα και της Νουεβίτας.

 

Ο δε λα Ο Λέβυ βεβαίωσε ότι εξασφαλίστηκε καύσιμο για τις κινητές μονάδες παραγωγής και διανομής, προκειμένου να επιτευχθεί μεγαλύτερη ζωτικότητα και στιβαρότητα στο σύστημα.

 

Τόνισε ότι η αιτία της έλλειψης καυσίμων είναι η βάναυση οικονομική, εμπορική και χρηματοπιστωτική πολιορκία που έχει επιβάλει ο αποκλεισμός των ΗΠΑ. Είπε ότι αυτό το υφιστάμεθα καθημερινά στον ενεργειακό τομέα. Τα καύσιμα πληρώνονται με μετρητά και πολλές φορές, έχοντας χρήματα στις τράπεζες, δεν μπορούμε να πραγματοποιήσουμε τις συναλλαγές γιατί κανείς δεν θέλει να τις δεχτεί. «Αυτό μας συνέβη με το πλοίο με υγραέριο, που ήταν ελλιμενισμένο για σχεδόν ένα μήνα», όπως είπε.

 

Ο υπουργός Ενέργειας και Ορυχείων δήλωσε ότι η τεχνική κατάσταση των θερμοηλεκτρικών σταθμών και της παραγωγής και διανομής συνεχίζει να είναι επισφαλής, λόγω πολυετούς εκμετάλλευσης και λόγω αδυναμίας αγοράς ανταλλακτικών. Οι πιο νέες μονάδες λειτουργούν για περισσότερα από 35 χρόνια και συντηρούνται χάρη στις προσπάθειες των εργαζομένων.

 

Φωτο: Lídice Sánchez Hernández
Πηγή: Wennys Díaz Ballaga | internet@granma.cu
21 Οκτωβρίου 2024

  Με την ευκαιρία της εν λόγω κατάστασης, ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος εκφράζει για μιαν ακόμα φορά την αταλάντευτη αλληλεγγύη του στον πολύπαθο λαό της Κούβας και στην ηρωική Επανάστασή του, και επαναλαμβάνει το πάγιο αίτημά του για άμεση άρση του εγκληματικού οικονομικού, εμπορικού και χρηματοπιστωτικού αποκλεισμού που έχουν επιβάλει η ΗΠΑ με σκοπό να στραγγαλίσουν το κουβανικό έθνος. Δεν θα τους περάσει!

 

Η Κούβα δεν είναι μόνη!

 

Η Κούβα θα νικήσει!