ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΟΚΟΥΒΑΝΙΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΦΙΛΙΑΣ & ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗΝ ΚΟΥΒΑ ΣΗΜΕΡΑ

Τα τελευταία χρόνια η Κουβανική Επανάσταση αντιμετωπίζει μια νέα μεγάλη δοκιμασία. Η επέκταση και μεγαλύτερη ένταση του βορειοαμερικάνικου αποκλεισμού με την ενεργοποίηση του άρθρου 3 του Νόμου Χελμς-Μπάρτον από την κυβέρνηση Τραμπ το 2019, που διατηρεί η κυβέρνηση Μπάιντεν, και την επαναφορά της Κούβας στη λίστα των κρατών που στηρίζουν την τρομοκρατία, προκάλεσε ένταση των οικονομικών προβλημάτων, ιδιαίτερα στην προμήθεια καυσίμων, άλλων πρώτων υλών, τεχνολογικού εξοπλισμού, τροφίμων και φαρμάκων, που η Κούβα δεν μπορεί να αγοράσει ή αναγκάζεται να αγοράζει σε αυξημένες τιμές. Οι εξωεδαφικές παρεμβάσεις των ΗΠΑ εντείνουν το πρόβλημα και δημιουργούν επιπλέον δυσκολίες στις οικονομικές σχέσεις με τρίτες χώρες, τράπεζες και χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

 

Από τη μεριά της η ΕΕ συμμετέχει με «πολιτισμένο» τρόπο στην προσπάθεια διάβρωσης της Επανάστασης, όπως έδειξε και το περσινό ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για δήθεν παραβίαση των ανθρώπινων δικαιωμάτων στην Κούβα.

 

Η αντιμετώπιση της πανδημίας του κορονοϊού –με μεγάλη διαφορά η πιο πετυχημένη σε ολόκληρο τον κόσμο-, που έδειξε τη θεμελιακή διαφορά του σοσιαλιστικού από το καπιταλιστικό σύστημα, επέτεινε τα οικονομικά προβλήματα με την εξάλειψη του εισοδήματος από τον τουρισμό, τις αναγκαίες μεταβολές στις παραγωγικές επενδύσεις και την ορισμένη μείωση της παραγωγής.

 

Ακόμα, ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος στην Ουκρανία και οι επιπτώσεις του στην παγκόσμια οικονομία και το εμπόριο συνεχίζουν να δημιουργούν επιπλέον προβλήματα.

 

Η οικονομία και η κοινωνία της Κούβας δέχτηκαν και άλλα πλήγματα. Φυσικές καταστροφές όπως η πυρκαγιά από κεραυνό τον Αύγουστο του 2022 στις εγκαταστάσεις αποθήκευσης αργού πετρελαίου του Ματάνσας που κατέστρεψε τρεις από τις οχτώ υπερδεξαμενές πετρελαίου, o τυφώνας Ίαν που σάρωσε τη δυτική Κούβα τον Σεπτέμβρη του 2023 και προκάλεσε ολικό μπλακάουτ και μεγάλα προβλήματα στο δίκτυο ηλεκτροδότησης, οι μεγάλες πλημμύρες στην ανατολική Κούβα τον περασμένο Ιούνιο και ο τυφώνας Ιντάλια πριν από λιγότερο από ένα μήνα.

 

Σημαντικό πλήγμα συνεχίζει να δημιουργεί επίσης η προβληματική λειτουργία της παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος που είναι αποτέλεσμα της παλαιότητας των θερμοηλεκτρικών σταθμών, της δυσκολίας προμήθειας πρώτων υλών και της πλημμελούς συντήρησής τους καθώς η αντικατάσταση ή συντήρησή τους είναι δυσβάστακτες οικονομικά.

 

Η πολύχρονη προσπάθεια του ιμπεριαλισμού να στραγγαλίσει την κουβανική οικονομία με στόχο την απογοήτευση και αποθάρρυνση του πληθυσμού, την κοινωνική και πολιτική κατάρρευση και ανατροπή του σοσιαλισμού, συνεπικουρούμενη από τη διεθνή οικονομική κρίση, δημιούργημα του ίδιου του καπιταλισμού, αλλά και από τις φυσικές καταστροφές, έχουν φέρει την οικονομία και την κοινωνία της Κούβας σε κρίσιμο σημείο.

 

Η αναγκαστική –σε ένα βαθμό– απόφαση ανάπτυξης ιδιωτικού τομέα στην οικονομία έχει επίσης δημιουργήσει, μεταξύ άλλων, προβλήματα τροφοδοσίας σε τρόφιμα καθώς και εμφανείς διαφορές στο επίπεδο διαβίωσης των εργαζόμενων και των εργοδοτών.

 

Όμως, παρά τις τρομερές δυσκολίες, η μεγάλη πλειοψηφία του κουβανικού λαού δεν το βάζει κάτω, δεν απογοητεύεται. Αυτό έδειξε η μαζική συμμετοχή του λαού στο δημοψήφισμα για τον νέο Οικογενειακό Κώδικα τον Σεπτέμβρη, στις κοινοτικές εκλογές και στις εθνικές εκλογές τον Μάρτη του 23 καθώς και οι μαζικές εκδηλώσεις της Πρωτομαγιάς σ’ όλο το νησί.

 

Η Κούβα εξακολουθεί -όσο το δυνατό- να παρέχει βοήθεια σε χώρες της Αφρικής και της Καραϊβικής, εξακολουθεί να επιβραβεύεται διεθνώς για καινοτόμα προγράμματα αντιμετώπισης ιατρικών προβλημάτων, για τη μοναδική στον Τρίτο κόσμο και στη Λατινική Αμερική επιτυχία στον τομέα του καθολικού εμβολιασμού των παιδιών για μια σειρά ασθένειες.

 

Υπάρχει ήδη μια μικρή ανάκαμψη της οικονομίας και σταδιακή αποκατάσταση βασικών τομέων όπως της παραγωγής ηλεκτρισμού και της παραγωγής φαρμάκων καθώς και μερική ανάκαμψη του τουρισμού.

 

Η υποστήριξη της σοσιαλιστικής επανάστασης είναι πρώτα και κύρια υπόθεση και καθήκον του κουβανικού λαού που έχει την εμπειρία και τη γνώση. Καθήκον δικό μας είναι η ηθική, πολιτική και οικονομική, όσο περιορισμένη κι αν είναι αυτή, στήριξη του αγωνιστή αυτού λαού.

 

Η Επανάσταση της Κούβας σημαίνει εθνική ανεξαρτησία, κοινωνική προκοπή, κατάργηση κάθε εκμετάλλευσης. Είναι παράδειγμα για μας, για όλους τους σκεπτόμενους και προοδευτικούς ανθρώπους του κόσμου.

 

Να σταματήσει άμεσα ο γενοκτόνος αποκλεισμός,

να απαλειφθεί η Κούβα από τον κατάλογο των χωρών

που υποθάλπουν την τρομοκρατία!

Να σταματήσει η χυδαία αντικουβανική προπαγάνδα

στα ελεγχόμενα από τις ΗΠΑ ΜΜΕ

και κάθε κακόβουλη παρέμβαση στα εσωτερικά της Κούβας!

Ζήτω η Αλληλεγγύη των Λαών!

 

 

 

Σεπτέμβρης 2024