Κουβανοί μαθηματικοί και επιδημιολόγοι πιστεύουν ότι η χώρα φτάνει στην κορύφωση του τρέχοντος κύματος μολύνσεων από τον COVID-19, σύμφωνα με μοντέλα πρόβλεψης που παρουσιάστηκαν στις 18 Ιανουαρίου κατά την εβδομαδιαία συνάντηση του Πρώτου Γραμματέα του Κόμματος και Προέδρου της Δημοκρατίας Μιγέλ Ντίας-Κανέλ με ειδικούς από το υπουργείο Δημόσιας Υγείας που καθοδηγούν την επιστημονική και τεχνολογική ανάπτυξη στη μάχη κατά του κορονοϊού για σχεδόν δύο χρόνια.
Ο Κοσμήτορας του Τμήματος Μαθηματικών και Επιστήμης Υπολογιστών στο Πανεπιστήμιο της Αβάνας Ραούλ Γκινοβάρτ Ντίας σημείωσε ότι οι τρέχουσες προβλέψεις είναι πιο ενθαρρυντικές από αυτές των προηγούμενων βδομάδων, αν και η χώρα συνεχίζει να αντιμετωπίζει μια δύσκολη κατάσταση.
Αν και αναγνώρισε ότι τα μοντέλα που έχουν αναπτυχθεί δεν είναι απόλυτα σίγουρα, επισήμανε ότι οι μελέτες δείχνουν ότι η Κούβα φτάνει στο ζενίθ του τρέχοντος κύματος νέων μολύνσεων, το οποίο στη συνέχεια θα αρχίσει να μειώνεται.
Ο Ντίας-Κανέλ σχολίασε ότι, σε σύγκριση με αυτό που συμβαίνει σε όλο τον κόσμο μετά την εμφάνιση της παραλλαγής Όμικρον, η αύξηση των κρουσμάτων στην Κούβα ήταν μια πιο αργή διαδικασία, η αλλαγή λιγότερο δραματική. Υπενθύμισε ότι ο μέσος όρος των 3.000 έως 3.500 κρουσμάτων την ημέρα έχει διατηρηθεί, ενώ υπήρχαν προβλέψεις για περισσότερα από 6.000 κρούσματα την ημέρα.
Ο αριθμός των νέων κρουσμάτων που αναφέρονται καθημερινά πλησιάζει τον αριθμό των ιατρικών εξιτηρίων που χορηγούνται, δήλωσε ο Γκινοβάρτ, κάτι που φαίνεται να δείχνει ότι η επιδημία ελέγχεται. Επιπλέον, ο ρυθμός επιβραδύνθηκε τις τελευταίες ημέρες. «Πρέπει να παραμείνουμε πολύ προσεκτικοί, αλλά η τάση αυτή συνεπάγεται κάποιο επίπεδο ελέγχου της κατάστασης τις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε.
Την άποψη αυτή συμμερίστηκε και ο καθηγητής Πέδρο Μας Μπερμέχο, αντιπρόεδρος της Κουβανικής Εταιρίας Υγιεινής και Επιδημιολογίας, ο οποίος επισήμανε ότι η πρόβλεψη που εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο του Σάνκτι Σπίριτους και παρουσιάστηκε από τον Γκινοβάρτ, έχει αποδειχθεί ακριβής τις τελευταίες 20 ημέρες, σημειώνοντας ότι «η πρόβλεψη επιβεβαιώθηκε σε μεγάλο βαθμό από τα γεγονότα. (…) Όσο συνεχίζουμε να χορηγούμε αναμνηστικές δόσεις εμβολίου και να αυξάνουμε το ποσοστό του πληθυσμού που εμβολιάζεται, ο έλεγχος που προβλέπεται θα είναι εφικτός. Θα τολμήσω να πω ότι είμαστε σε στάδιο ελέγχου καθώς όλα τα δεδομένα και οι διεθνείς συγκρίσεις μας οδηγούν σε αυτή την ιδέα».
Ο Δρ. Χοσέ Ραούλ δε Άρμας Φερνάντες, επικεφαλής του Τμήματος Μεταδοτικών Ασθενειών του υπουργείου, σχολίασε ότι οι επαρχίες Γκράνμα και Σαντιάγο δεν έχουν φτάσει ακόμη τον αριθμό των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων που μπορούσαν να εμφανιστούν. Έχουν χαμηλότερα επίπεδα μετάδοσης απ’ αυτά στην υπόλοιπη χώρα. Αλλά αυτό δεν θα οδηγήσει σε άλλη σημαντική κορύφωση κρουσμάτων, πέρα από τις προβλέψεις που παρουσιάστηκαν, είπε ο Δρ. Άρμας, συμφωνώντας ότι η Κούβα μπαίνει σε μια περίοδο σταθεροποίησης, πριν ξεκινήσει μια πτώση, κάτι που μπορεί να είναι σίγουρο εάν συνεχίσει η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων.
Ο ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΤΕΙ
Η Ιλεάνα Μοράλες Σουάρες, διευθύντρια Επιστήμης και Τεχνολογικής Καινοτομίας στο υπουργείο Δημόσιας Υγείας, ενημέρωσε για τις προσπάθειες εμβολιασμού και ανέφερε ότι το 92,5% του επιλέξιμου πληθυσμού της Κούβας -μη συμπεριλαμβανομένων των παιδιών κάτω των δύο ετών, εκείνων που ζουν εκτός του νησιού και εκείνων που υποφέρουν από τερματικό ασθένειες- έχει ολοκληρώσει το πλήρες σχήμα εμβολιασμού.
Η Μοράλες ανέφερε ότι περίπου το 45,5% του πληθυσμού έχει λάβει αναμνηστική δόση του εμβολίου, με τους υψηλότερους αριθμούς στην Αβάνα (1.150.763 άτομα), στο Σαντιάγο (406.412) και στο Ολγίν (330.694), προσθέτοντας ότι τα εμβόλια Soberana Plus και Soberana 02, καθώς και το Abdala, χορηγούνται σε όλη τη χώρα. Επιπλέον, τα Soberana 01 και Mambisa χρησιμοποιούνται για αναμνηστικούς εμβολιασμούς σε μικρότερους αριθμούς, ως μέρος συνεχιζόμενων κλινικών δοκιμών. Σημείωσε ότι έχουν ήδη χορηγηθεί περισσότερες από τέσσερα εκατομμύρια αναμνηστικές δόσεις και πως η παράδοση των εμβολίων στις επαρχίες συνεχίζεται, προκειμένου να ολοκληρωθεί η εκστρατεία αυτόν το μήνα.
ΣΤΗ ΜΑΧΗ ΚΑΙ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΜΑΜΜΠΙΣΑ
Κατά τη συνάντηση δόθηκαν και πληροφορίες για την πρόοδο των κλινικών μελετών του υποψήφιου εμβόλιου Mambisa, το οποίο χορηγείται ρινικά.
Ο Δρ. Χεράρδο Γκιγέν Νιέτο, διευθυντής Βιοϊατρικής Έρευνας στο Κέντρο Γενετικής Μηχανικής και Βιοτεχνολογίας (CIGB), εξήγησε ότι το Mambisa μελετάται επί του παρόντος σε δύο διαφορετικές κλινικές μελέτες Φάσης 2. Η μία ερευνά τη χρήση του ως αναμνηστικό σε 2.220 άτομα που έλαβαν τρεις δόσεις Mambisa, και η άλλη σε μια ομάδα ασθενών που ανάρρωσαν πρόσφατα από τον COVID-19 και στην οποία εξακολουθούν να προσθέτονται εθελοντές συμμετέχοντες στο νοσοκομείο Ερμάνος Αμεϊχέιρας στην Αβάνα, στην Πολυκλινική Ραούλ Ντίας στο Πινάρ δελ Ρίο και στο νοσοκομείο Μανουέλ ΑΣσούνσε στο Καμαγουέι.
Σημείωσε ότι στη μελέτη Φάσης 1 του υποψηφίου εμβολίου Mambisa με 120 άτομα, δοκιμάστηκαν τρεις διαφορετικές συσκευές ρινικής χορήγησης, όλες με πολύ καλά αποτελέσματα. Η συσκευή που μπορεί να παραχθεί στην Κούβα επιλέχθηκε για τη Φάση 2, διασφαλίζοντας έτσι τη σταθερή διάθεσή του.
Τόνισε πως σε αυτή τη φάση της δοκιμής, το κριτήριο επιτυχίας του υποψήφιου εμβολίου ήταν η τετραπλάσια ή μεγαλύτερη αύξηση του τίτλου των ειδικών αντισωμάτων IgG και μάλιστα παρατηρήθηκε ακόμη πιο σημαντική αύξηση. Για άλλη μια φορά, είπε, αποδείχθηκε η ικανότητα του ρινικά χορηγούμενου εμβολίου να προκαλεί ανοσολογική απόκριση σε συστηματικό επίπεδο, με παρουσία αντισωμάτων στο αίμα και το βλεννογόνο, σημεία όπου ο ιός εισέρχεται στον οργανισμό.
Όταν ολοκληρωθούν οι μελέτες Φάσης 2, το Mambisa θα υποβληθεί στη ρυθμιστική υπηρεσία Cecmed της Κούβας για άδεια χρήσης έκτακτης ανάγκης, και θα είναι ένα από τα 11 εμβόλια με ρινική χορήγηση που μελετώνται παγκόσμια για την καταπολέμηση του COVID-19.
Από την εφημερίδα «Γκράνμα», 26.1.2022